Главная » 2015 » Февраль » 5 » Невідоме Євангеліє опинилося гадательной книгою
14:39
Невідоме Євангеліє опинилося гадательной книгою

На сторінках мініатюрної книги VI століття вчені виявили невідоме Євангеліє. Текст називається «Євангеліє про жеребки Марії» і, на відміну від інших творів цього жанру, не говорить про життя і вчення Христа, а є гадательной книгою.

Книгу на коптською мовою завбільшки з долоню (на 6,9 7,5 сантиметра) подарувала Гарвардського університету Беатриса Келекян, невістка відомого антиквара Дикрана Келекяна (1868-1951).

Коли Лейендейк побачила слово «євангеліє» у першому рядку тексту, вона чекала прочитати текст про життя Ісуса Христа. Однак книга виявилася збіркою прорікань. Людині, що прагне отримати відповідь на хвилююче його питання, пропонувалося відкрити книгу на випадковій сторінці та прочитати вислів.

В рукопис входить 37 прорікань, що розмістилися на 160 сторінках. Починається вона так: «Євангеліє про жеребки Марії, матері господа Ісуса Христа, тій, кому архангел Гавриїл приніс благу звістку. Той, хто буде шукати від усієї душі, отримає те, що шукає. Тільки не впадайте в сумнів». Книга ворожінь спирається на канонічні християнські тексти (Псалми, Книгу Йова, Євангелія від Матвія і Луки, послання апостола Якова), однак Царство Небесне, чудеса, вічне життя і подібні теми там не згадуються.

Хоча слово «євангеліє» зараз означає розповідь про життя і вчення Христа, спочатку на грецькій мові цей термін означав «блага вість». Той факт, що люди називали благою звісткою розповідь про своє майбутнє, змушує замислитися про сенс терміна «євангеліє» в позднеантичный період, стверджує Лейендейк.

Використання книги в гадательной практиці також пояснює її мініатюрний розмір: її легко можна було сховати в кишені або рукаві. Церква навіть у той час досить критично ставилася до ворожіння, каже дослідниця.

Лейендейк передбачає, що книгу використовували віщуни, які жили при храмі святого Коллуфа в Єгипті. Паломники могли не тільки зробити обмивання у джерелі (і зцілитися), але й знайти відповіді на хвилюючі їх питання у ворожбитів.

   Просмотров: 563

Меню сайта



Категории раздела

Поиск

Календарь

«  Февраль 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Реклама

Друзья сайта

Параметры

 
 

Статистика

TOPlist TOPlist
Copyright 2009 | Каталог   Хостинг от uCoz |

Free counters