Главная » 2015 » Февраль » 26 » Як з'явився Китайський фарфор в Росії
22:58
Як з'явився Китайський фарфор в Росії

Початок систематичній торгівлі Китаю з Росією та встановлення дружніх зв'язків між двома великими державами сходить ще до XVII ст. В 1689 р. був укладений перший російсько-китайський торговий договір. Це був рівноправний договір, а не такий, як ті, які укладали згодом, у XIX ст., з Китаєм капіталістичні країни Західної Європи і Америки, прагнули закабалити і пограбувати китайський народ.

У петрівське час поряд з розвитком зносин Росії з європейськими країнами зростали і міцніли зв'язки з країнами Сходу і, зокрема, з Китаєм. Посланці Петра I, які прямували в Китай, в першу чергу забезпечувалися інструкціями про вивезення з Китаю кахельних плит, які були необхідні для широкого будівництва в Петербурзі, а також фарфорових предметів для прикраси палаців.

Тоді ж були привезені «аптекарські судини», що призначалися для перших аптек, які Петро I вирішив відкрити в Москві і Петербурзі (ці судини зберігаються в Державному Ермітажі). Виробництво фарфору в Росії було розпочато у 1752 р. відомим вченим майстром Д. І. Виноградовим. Незалежно від китайського і саксонського фарфору, способи виробництва яких трималися в секреті, Дмитро Іванович Виноградов (1720-1758) вперше отримав зразки української порцеляни з нашого вітчизняного сировини на «порце-линовой фабриці» (нині фарфоровий завод їм. Ломоносова). Крім того, він виклав способи виробництва порцеляни в своєму рукописі «Докладний опис чистого порцелина, як оной в Росії при Санкт-Петербурзі робиться купно з показанням до того ж належать робіт». 

Значення роботи Виноградова надзвичайно велике. Російський фарфор вважається одним з кращих в Європі.У нашій країні фарфор особливо багато представлений у Музеї східних культур в Москві і в Державному Ермітажі в Санкт-Петербурзі - величезних скарбницях культури та мистецтва різних народів. На виставках цих музеїв можна бачити вази, блюда, глечики, кубки, розписані подглазурной розписом. На одному з китайських страв, перетинаючи його і піднімаючись трохи догори, пливе риба, яку оточують стебла рослин; закруглюючи, ці стебла як би повторюють форму круглого страви. Тут вражає майстерність виготовила це блюдо майстра, який дуже вміло підпорядкував орнамент формі судини.

При цьому слід зазначити, що малюнок, який завдає китайський майстер на предмет, ніколи не розглядається ним як самостійна картина: нанесення такого малюнка, не пов'язаного з формою посудини або вази, могло б спотворити форму його при розгляданні. В розпису на китайських предметах, як і взагалі в китайському мистецтві, вражає вміння майстра з'єднати воєдино форму і орнамент. Задум художнього виконання розпису і форма предмета тісно пов'язані між собою.

   Просмотров: 527

Меню сайта



Категории раздела

Поиск

Календарь

«  Февраль 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Реклама

Друзья сайта

Параметры

 
 

Статистика

TOPlist TOPlist
Copyright 2009 | Каталог   Хостинг от uCoz |

Free counters